آبساز جوی SOVANA

مقدمه

امروزه در بسیاری از نقاط دنیا مشکلات معیشتی زیادی وجود دارد و مردم قاره­هایی همچون آسیا، آفریقا و آمریکای جنوبی اب چالش­های فراوانی دست و پنجه نرم می­کنند. با توجه به جمعیتی که در قاره­های مذکور پراکنده شده­اند و همسایگی برخی از کشورهای این قاره­ها با اروپا و آمریکای شمالی، می­توان پیش­بینی نمود که در طی سال­های آتی بسیاری از این مسائل در این دو قاره نیز شیوع پیدا کرده و در نهایت سرتاسر جهان درگیر آن خواهند شد.

یکی از مشکلات اساسی و شاید مهمترین آن­ها چالش کمبود آب است که طبق پیش بینی دانشمندان تا سال 2030 کشورهای مختلف دنیا بر سر این مایه حیاتی باهم جنگ خواهند کرد. بطوریکه دیگر مسائلی همچون نفت، انرژی هسته­ای و مواردی از این قبیل در اولویت هیچ کشوری قرار نخواهد داشت. یکی از راهکارهایی که برخی از کشورهای پیشرفته به آن فکر کرده و سعی در توسعه آن دارند زندگی در سیاره­ای بغیر از کره زمین می­باشد که طبق گفته محققان ناسا تا به نتیجه رسیدن آن شاید بیشتر از نیم قرن زمان نیاز باشد. به همین دلیل در کنار این موضوع همین کشورها بعلاوه بسیاری از کشورهایی که از هم اکنون به فکر معیشت مردم خود هستند بدنبال راهکارهایی برای تولید آب و مقابله با این کمبود در آینده نزدیک می­باشند. به همین خاطر می­توان گفت در حال حاضر دولت­هایی که بتوانند زودتر به این مقصود برسند، در چند سال آتی تبدیل به قدرت بزرگی از نظر تامین زندگی مردم خود خواهند شد و کشورهای دیگر باید تابع آن­ها باشند. بعبارت دیگر تنش­های آینده بین کشورها سرتاسر دنیا، جنگ بر سر آب خواهد بود. از این رو بسیاری دست بکار شده­اند تا در این جنگ پیروز بشوند. از کشورهای مهم پیشرو در این زمینه می­توان به هند، برزیل، چین، آمریکا، کره­جنوبی، ترکیه و حتی رژیم صهیونیستی اشاره نمود.

   یکی از کشورهایی که بدلیل موقعیت جغرافیایی همیشه با مشکل آب مواجه بوده، کشور عزیزمان ایران است. در نیمه جنوبی ایران بدلیل نزدیک به مناطق حاره­ای و مدارهای راس­الجدی و راس­السرطان، همیشه کمبود آب آشامیدنی و حتی آب مصرفی برای برخی کاربردها خانگی وجود داشته است و امروزه که این مشکل در دنیا تشدید شده است، در این منطقه چالش کمبود و یا حتی نبود آب در برخی مناطق بشکل جدی­تری احساس می­شود. از این رو و با توجه به مطالب گفته شده فوق، اگر اقدامی فراگیر و جدی صورت نگیرد، کشور ما در دسته کشورهایی قرار خواهد گرفت که باید زیر سلطه کشورهایی قرار بگیرد که در این زمینه پیشرو هستند همانند هند یا ترکیه.

با تمام وجود تمامی مشکلات و این موضوع که نسبت به برخی از کشورهای نام برده شده در این زمینه عقب افتاده­ایم، لیکن باتوجه به ظرفیت­های طبیعی فراوانی که در این کشور وجود دارد می­توان کمبودها را برطرف نمود و درصورت استفاده همه جانبه از این موهبت­های خدادادی، از تمامی این کشورها در زمینه تولید آب پیشی گرفته و به قدرت اول منطقه و یا حتی جهان در تامین آب مورد نیاز زندگانی مردم تبدیل شد که این موجب می­شود علاوه بر تامین آسایش مردم عزیزمان از نظر آب مصرفی،بجای رفتن زیر سلطه کشورهایی همچون هند برای تامین آب، به بسیاری از کشورهای دیگر دنیا صادرات این مایه حیاتی را داشته باشیم.

راهکارها 

برای حل مشکلات این چنینی راهکارهایی بر اساس ظرفیت­های موجود در کشور ارائه می­شود. این ظرفیت­ها را می­توان به چند دسته تقسیم نمود:

1 آب­های زیرزمینی

2 آب­های آزاد موجود در کشور از قبیل دریاچه­ها، رودخانه­ها و آب­های متصل به آب­ های آزاد

3 بارش­های سالیانه

4 آب موجود در هوای اطراف.

از موارد ذکر شده، سه مورد اول شامل آب­هایی هستند که کاملا در دسترس می­باشند و با ایجاد تغییراتی در آن­ها و یا ذخیره آن­ها می­توان به تولید آب مصرفی اقدام نمود. البته آب­های زیر زمینی طی چند سال اخیر به حدی کاهش یافته­اند که باید برای جبران آن­ها راه­حل هایی جداگانه ارائه داد که این اقدام و پر شدن دوباره آب­های زیرزمینی خود نیاز به مدت زمان بسیار طولانی دارد. همچنین تمامی آب­های موجود در سطح پوسته زمین در کشورما از جمله دریاچه­ها مثل دریای خزر و آب­های متصل به آب­های آزاد همانند خلیج فارس نیاز به فرآیندهایی دارند که آب تولیدی شیرین شده و املاح مضر آن برای انسان حذف شوند. یکی از این روش­ها روش اسمز معکوس می­باشد که طی چند سال اخیر در بسیاری از نقاط کشور مورد استفاده قرار گرفته است. اما همانطور که مشاهده شده است و محققان اعلام کرده­اند، این روش برای طبیعت ضرر بسیار زیادی دارد و پس­ماندهای ناشی از این روش خود موجب مشکلاتی دیگر می­شود که در آینده برای حل آن باید روشی اندیشید. همچنین استفاده از اینگونه آب­ها تنها خود موجب کاهش سطحشان شده و پس از چند سال به چالش­هایی دچار می­شوند که امروزه آب­های زیرزمینی با آن­ها دست و پنجه نرم می­کنند؛ از طرفی هم آلوده کردن آب­های سطحی به بهای شیرین کردن آن برای انسان موجب خطرات جدی برای موجودات دیگر که آب زیستگاه آن­هاست می­شود و در نهایت شاید ضررات نهایی آن حتی از پسماند هسته­ای نیز بیشتر شود. به همین خاطر کشورهای درحال توسعه و توسعه­یافته­ای که امروزه به فکر حل معضل کمبود آب هستند، استفاده از روش­هایی همچون آب شیرین­کن را کاهش داده و به فکر روش­هایی افتاده­اند که از ظرفیت­های دیگر استفاده نمایند. یکی از این ظرفیت­ها بارش­های سالانه است که باید توسط زیرساخت­های از قبل ایجاد شده جمع آوری گردند و به سیستم تصفیه آب شهری وارد شوند. این روش هم­اکنون در برخی کشورها همانند سوئیس مورد استفاده قرار می­گیرد که از سال­های قبل وبا هزینه­های گزاف به ایجاد این زیرساخت­ها پرداخته­اند. اما این روش را نمی­توان برای کشورهایی همچون ایران که چنین امکاناتی را از گذشته ایجاد نکرده­اند پیشنهاد داد. زیرا هم هزینه اجرایی بسیار بالایی دارد و هم میزان بارش سالیانه­ای که در کشورما وجود دارد قابل قیاس با کشورهایی همچون سوئیس نمی­باشد و این کمبود فاحش بارش­های سالیانه در ایران، ایجاد زیرساخت­هایی در خیابان­ها و اماکن دیگر برای جمع آوری بخش اعظمی از آب باران را از نظر اقتصادی و زمانی توجیه نمی­کند.

تنها روشی که از هر نظر برای کشورهایی همانند کشور ما که مرزهای آبی زیادی دارند استفاده از آب موجود در هوای اطراف می­باشد. این آب بعنوان رطوبت موجود در هوا شناخته می­شود که ناشی از دمای نسبتا بالا و همچنین وجود سطوح آبی زیاد است.

چرا تولید آب از رطوبت هوا؟

اگر نگاهی به آمار سالیانه میزان بارش در کشور داشته باشیم، متوجه خواهیم شد که میانگین بارش سالیانه در ایران 5 درصد آنچه در کشورهای اروپایی رخ می­دهد می­باشد. اما میزان رطوبت موجود در هوای بسیاری از نقاط کشور ما از کشورهای اروپایی بیشتر می­باشد. بطوریکه در شهر اصفهان که منطقه­ای خشک در کشور به حساب می­آید، در فصل زمستان حداقل میزان رطوبت نسبی 30 درصد می­باشد. همچنین در شهرهای جنوبی همانند بوشهر، اهواز، بندرعباس، کیش و شهرهای شمالی همانند ساری، رشت، آستارا، چالوس و نکا میزان روطبت سالیانه در پایین ترین مقدار خود 70 درصد می­باشد. این بدان معنی است که در ایران یک ظرفیت بسیار بزرگی بنام رطوبت هوا موجود است که اگر بتوان از آن هوشمندانه و درست استفاده کرد، علاوه بر رفع مشکل کمبود آب که گریبانگیر 97 درصد استان­های کشور است، موجب به ایجاد قدرتی عظیم برای کشورعزیزمان می­گردد بنام تولید آب که می­تواند باعث برتری ما در حال و آینده بر تمام کشورهای منطقه و بسیاری از کشورهای جهان شود و موضوعی است که می­تواند در کنار بسیاری از موضوعات دیگر که ایران در آن­ها سرامد است همانند فناوری­های پزشکی، هسته­ای و فناوری نانو و موشکی، موجب ایجاد قدرتی مطلق برای ما و کشور عزیزمان شود. در کنار تمام مزیت­های این رهیافت می­توان به کاملا سالم بودن این روش برای محیط زیست و همچنین مقرون به صرفه ترین و پربازده­ترین بودن آن اشاره کرد.

 

چه کارهایی تا بحال در این زمینه در ایران صورت گرفته است؟

باتوجه به آنکه در کشورهای منطقه هنوز کارهای جدی و صنعتی در این زمینه صورت نگرفته است، بهترین فرصت برای ایران است تا این صنعت را در دست بگیرد. در طی 2، 3 سال اخیر برخی کارهای پراکنده برای تولید آب از رطوبت هوا انجام گرفته است، همانند برخی از دستگاه­های تولید آب از رطوبت هوا (AWG) با ظرفیت پایین که از طریق کشورهای مختلف وارد شده است؛ یا برخی دستگاه­ها که در شرکت­های دانش بنیان ساخته شده است. اما هریک از این­ها با مشکلاتی مواجه هستند که به توضیح آن­ها می­پردازیم.

دستگاه­های وارد شده از کشورهای دیگر همانند هند و یا چین که از محصولات کشورهای دیگری همانند آمریکا هم ارزانتر هستند، بازهم قیمت بسیار بالایی دارند. همچنین نحوه عملکرد دستگاه تولید آب از رطوبت هوا به شرایط محیطی منطقه بسیار وابسته است و از طرفی هم این صنعت آنقدر توسعه نیافته است که کشورها با ساخت دستگاه­های AWG مطابق با شرایط سایر کشورها، دستگاه مذکور را صادر نمایند. به همین دو دلیل ذکر شده واردات چنین دستگاهی به هیچ عنوان مقرون به صرفه نمی­باشد. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.